Podziel się wrażeniami!
Z czego poza internetem można oglądać filmy w 4K na ww. telewizorze? Mój laptop niestety pozwala tylko na rozdzielczość 1080p. Czy można umieścić materiał 4K na dysku twardym i podłączyć do TV przez USB? Jak dotąd próbowałem przez pendrive ale nie działa. Czy w ogóle da się tak zrobić? Czy musi to być szybki dysk SSD czy to nie ma znaczenia? Jakiem formaty ten TV odczyta?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Pewnie że można oglądać filmy 4K z dysku. Zajmują trochę pamięci ale można. Podpinam pod mój 55X8509C dysk zewnętrzny i oglądam. Wczoraj np Transformerów 3 w 4K.
Tak jak wyżej da się spokojnie 4k oglądać z pendrive lub HDD. Zależności jakie zachodzą to szybkość nośnika i format nośnika. Pendrive jeden z nowszych nie 10letnich no i jak wiadomo 4k trochę zajmuje miejsca,więc taki pendrive trzeba zrobić format z FAT na NTSC by czytał pliki większe niż 4GB. Dysk HDD i SSD ruszy bez problemu jak nie w apk video to w Kodi.
Tak jak wyżej da się spokojnie 4k oglądać z pendrive lub HDD. Zależności jakie zachodzą to szybkość nośnika i format nośnika. Pendrive jeden z nowszych nie 10letnich no i jak wiadomo 4k trochę zajmuje miejsca,więc taki pendrive trzeba zrobić format z FAT na NTSC by czytał pliki większe niż 4GB. Dysk HDD i SSD ruszy bez problemu jak nie w apk video to w Kodi.
Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie pendrve był chyba za stary, z dysku SSD działa, chociaż pechowo testowałem na początku jakieś torrentowe dema i one widocznie ogólnie są uszkodzone. Działa przez playera z TV chociaż KODI też zainstalowałem. Możecie polecić jakąś fajną stronkę z filmami 4K czy ogólnie z torrentów to się ciągnie?
Witamy,
Materiał 4K Ultra HD jest odtwarzany z pamięci USB lub dysków HDD (nie ma potrzeby stosowania szybkich dysków SSD.
Należy jednak pamiętać że stosowanie dużej pojemności dysków, z dużą zawartością materiału wideo może wydłużyć czas wczytywania zawartości
Lista odtwarzanych kodeków jest dostępna w menu telewizorów (jeśli rozmawiamy o modelach 2015 z końcówką C)
HOME / Pomoc / Oglądanie i słuchanie z podłączonych urządzeń / Podłączenie urządzenia USB / Korzystanie ze zdjęć, muzyki, filmów w urządzeniu USB – w tej zakładce odnajdujemy obsługiwane formaty - Przejdź do listy
Załączamy listę kodeków do modeli 2015
Pozdrawiamy
Zespół Sony
Witam ja mam problem z odtwarzaniem filmu 4k. Po podlaczeniu pendrive film idzie jest dzwiek tylko jest czarny obraz czym to moze byc spowodowane? Pendrive jest 3.0 Dysk tez podlaczalem i to samo, Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
Mała poprawka - formatujemy na NTFS, a nie NTSC.