- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
VAIO SB - napęd CD/DVD ROM przestał czytać płyty
Witam,
właśnie zauważyłem, że w moim laptopie serii SB przestał działać napęd dysków optycznych.
Napęd jest widoczny w systemie, ale nie czyta i nie zapisuje płyt. Po włożeniu do napędu płyty słychać próbę rozruchu (3x) po czym napęd się wyłącza (nie uruchamia płyty, nie ma możliwości podglądu zawartości płyty). Laptop ma ponad rok i do tej pory sprawował się nienagannie.
Ostatni raz instalowałem coś z płyty na początku stycznia i wszystko grało.
Jeśli ktoś z Was wie jak rozwiązać ten problem to bardzo proszę o pomoc.
VAIO VPC SB 3S9E
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Wczoraj dopadł mnie identyczny problem. Nagraływałem kilka płyt poczym po włożeniu kolejnej cd rom 3 raz wykonuje dziwny rozruch i się zatrzymuje. Napęd widoczny w systemie.
Czy udało ci się rozwiącać ten problem?
Vaio VPC SB 3S9E
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niestety nie.
Co ciekawe od momentu wystąpienia tego problemu niektóre programy np.: iTunes wyrzucają problem z rejestrem:
"Nie znaleziono ustawień rejestru używanych przez sterowniki iTunes do importowania i nagrywania na płytach CD i DVD. Mogło to zostać spowodowane przez zainstalowanie innego oprogramowania do nagrywania na płytach CD. Zainstaluj ponownie iTunes"
Nie przypominam sobie bym instalował jakiekolwiek oprogramowanie do nagrywania płyt - komputer używam do pracy, a nie do zabawy więc wystarczą mi narzedzia systemowe - w zasadzie nie używam już płyt poza instalacją nowego oprogramowania dostarczonego na tych nośnikach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mam identyczny problem. Napęd nie działa również przed zabootowaniem systemu, więc to raczej kwestia hardware'u. Chyba nie ma innej opcji jak oddać do serwisu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam, mam podobny problem lecz już się z nim uporałem, kup w sklepie sprężone powietrzy i popsikaj od spodu i szprzodu, dmuchnij w oczko, innaczej laser i rób tak zakażdym razem kiedy ci się zepsuje, mi pomogło ale co tydzień musze psikać na nowo, a teraz już nie kupisz nowego napędu.