Podziel się wrażeniami!
Startowo - spacerowo - wczesnowiosenne...
Znaczy jeszcze nie zielono ale już słonecznie wrotycz01 .JPGokol-kap .JPG
No to czas na coś może technicznie nie bardzo ale tak długo polowałem na dzięcioła, że nie mogę sobie odpuścić A że natura premiuje upartych i wytrwałych - do kompletu z dzięciołami dostałem także gniazdo z młodymi. Niestety jako kulturalny ptako-szpieg nie podszedłem tak blisko, żeby młode złapać. Po pierwsze - rodzice bardzo usilnie odciągali mnie od gniazda (robiąc przy tym sporo rabanu) a po drugie - bałem się że mogą nerwowo zareagować w stosunku do młodych...
Niemniej pierwszy raz widziałem gniazdo (dziuplę) dzięciołów i to jakieś dwa metry nad ziemią tylko...
Tak, wiem... Ciemno...
dzieciol01.JPG
dzieciol02.JPG
dzieciol03.JPG
I to wszystko nadal w promieniu 500-750m od domu
Nie jest tak źle z naszą śląską fauną Szkoda, że mój znajomy leśniczy wyjechał w legnickie lasy gdzie mu lepiej. Znał miejsca na bezkrwawe łowy. Niejedno też wyczytałem z jego biblioteczki w środku lasu. Mam jednak kontakt przez familię do Lasów Państwowych więc można kiedyś poczytać w lesie na ambonie chyba...tak myślę
O technicznych mankamentach wiesz
Fajnie ujęte reasumując.
Literatura zawsze się jakaś interesująca znajdzie - ambony tylko potrzebuję
P.S. Tu się nie ograniczaj
54 - większa ogniskowa i ewentualnie wykadrować, bo da gałąź odciąga uwagę od dzieńcioła
55 - ładne, ale przydałoby się ciut jaśniej
56 - zdecydowanie za ciemne http://www.klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
56 najbardziej mi siępodoba, bo super wypatrzone, tylko za ciemne Nie da sie tego rozjaśnić w LR albo w innym programie?
P.S. se to sama rozjaśniłam, zrobiłam tylko korektę ekspozycji na +3,35 i jest o niebo lepiej. Pokazać?
No troszkę rozjaśniłem ale za mało widocznie
No jasne, że pokazać! Myślę, że moje ego jakoś to wytrzyma Czasem potrzebne jest inne spojrzenie...
Troszeczkę lepiej?
Troszeczkę
Za chwilę się wybieram w odwiedziny do dzięciołowej rodziny (znów mi się rymuje) i spróbuję zrobić takie niewymagajające rozjaśniania
Witam widzę że dużo się będę mogła nauczyć tu już doświadczenie jakieś widzę piękne ujęcia Pozdrawiam
no cóż, ja poszalałam w rozjasnieniu bardziej niż Creatoor... tylko zdjęcie zzieleniało niestety