anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

kris - Paris

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kris - Paris

i ja postanowiłem pokazać forumowemu gronu swoje prace :nauseated_face:

zapraszam do oglądania i wyrażania swoich opinii - przyjmę krytykę na klatę, więc bez obaw :nauseated_face:

grzechoslaw
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Ale niewykluczone, że sekcja poradnikowa na stronie sony.pl się rozwinie... :c18

Miło by było ;)

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Noo, noo powiem tak i to nie po krótce. Ostatnia seria street-ów tak jak pisałem świetna i dla mnie jako dokument uliczny zamiata fotki p. G. Klatki, natomiast po obejrzeniu twórczości p. A. Nyka można by było coś poprawić przy Basi, ale jak dla mnie to jest ok :thumbsup: . Wymądrzam się co nie, ale musiałem się pochwalić że bylem na spotkaniach z fotografią :slight_smile: .

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

473/ Dla mnie najlepszy fot. Reszta na swój sposób sztywna, nienaturalna, wymuszona - zapewne każda kolejna sesja tej modelki będzie inna, dla mnie jednak reszta zdjęć zbyt sztuczna...

473 = zmieniłbym ustawienia na przysłonę 4.0 może nawet 5.6 - ISO zostawiłbym na nominalnych wartościach - czas zostaje. Prawie pewny jestem, że jednak przymknąłbym do 5.6 - wolałbym więcej szczegółów na szyi i dekolcie dziewczyny...

Inna rzecz, że wychowany na kliszy traktuję wszelkie pośrednie ustawienia ekspozycji za "nienormalne", stąd powtarzalność u mnie wartości 1.4 2.0 2.8 4.0 itd...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

pablo_duch, Tadeusz, destin6, trebor, Misiek025, piotruso , Monty, paderewa, Bertone, Michał, kuraq, ania.s , grzechoslaw, Methos, sg_cezar, jmw.w , Rutek68, Deviant - znowu dziękuję za wizytę i pozostawione słowo :D

trebor napisał(a):

zdjęcia jak zdjęcia i my wiemy i ty wiesz że są :shock: ale tą modeline to znam :c34

od razu modelinę :P

Tadeusz napisał(a):

Jedynie 477 wygląda trochę... dziwnie: jakby modelka pytała - dobrze? jeszcze podnieść? nie widać za dużo?

rzecz w tym,że było zupełnie na odwrót :c97
To zdjęcie jest ostatni z kolei (6-ciu bodajże) i tylko na tym udało mi się złapać by nic nie było widać, bo modelka (przy tym zdjęciu) nad wyraz się swoim biustem chwaliła :smileymrgreen:

piotruso napisał(a):

Tak sobie oglądam Twoje galerie (czy tu czy na tym drugim forum) i nawet coś kiedyś napisałem.

na kkmie udało Ci się przedrzeć przez grubą warstwę kurzu ? :c97

piotruso napisał(a):

Nie wiem czy powinienem się odzywać bo Ty jesteś fotografem a ja zwykły pstrykacz no ale spróbuję..

:c7
nie wiem skąd obawy. Czy ja kogokolwiek skrytykowałem za swoje zdanie ? Nie wydaje mi się :D

Walcie z grubej rury :smileymrgreen:

piotruso napisał(a):

473 i 474 wiem, że to Twój styl, styl rozpoznawalny i nie namawiam na zmiany ale mi takie cięcie nie bardzo pasuje.
477 - wzrok modelki bardzo nienaturalny, tak jak koledzy napisali jakby coś kontrolowała, na coś czekała, pytała się "dobrze czy jeszcze?"
475, 476, 478 są O.K., dla mnie najlepsze z tego wrzutu.

http://img37.imageshack.us/img37/6060/uklon5660117.gif

Monty napisał(a):

Ania.s jest w tej kwestii bezkonkurencyjna :thumbsup:

to fakt. Niezaprzeczalny fakt :P

Bertone napisał(a):

Kris , jak uzyskujesz taką barwę ? Ostatnim czasem zaczyna mi się podobać

jeśli chodzi Ci o kolor tła, to właśnie sobie kupiłem fioletowe tło. Reszta to PSuj :P

Fajne te nowe tło masz :c34

też mi sie podoba :c34

kuraq napisał(a):

477 - zupełnie nie podoba mi się Jej mina, masz podobne, ale z innym spojrzeniem?

nie :c20

grzechoslaw napisał(a):

P.S.
Nie myślałeś, żeby skrobnąć parę słów (jakiś poradnik) o fotografowaniu ludzi, i dlaczego kadrujesz tak, a nie inaczej (po swojemu; parę słów o wpływie kadru na odbiór)? Przydałoby się, oj przydało ;)

nie, nie myślałem bo jestem praktykiem - teoretyzowanie mnie średnio interesuje

Tadeusz napisał(a):

To będzie bardzo droga pozycja w księgarni - ale mam znajomości w wydawnictwie, może się uda taniej wydać...

też mam, ale to ie znaczy, że mam ochotę na napisanie czegokolwiek innego niż posty na forum :smileyhappy:

Methos napisał(a):

No cóż - cała seria świetna tylko ... dlaczego przerwałeś w tym momencie? poproszę kolejne 479 .... itd :c20

:c97 :c97 :c97
a cdn nie ma :c6

Ale wazeliną zajechało... ;)

od razu wazelina. Troszkę pomadki, a Ty od razu z kalibrem wazeliny wyskakujesz :c97

Rutek68 napisał(a):

Noo, noo powiem tak i to nie po krótce. Ostatnia seria street-ów tak jak pisałem świetna i dla mnie jako dokument uliczny zamiata fotki p. G. Klatki, natomiast po obejrzeniu twórczości p. A. Nyka można by było coś poprawić przy Basi, ale jak dla mnie to jest ok :thumbsup: . Wymądrzam się co nie, ale musiałem się pochwalić że bylem na spotkaniach z fotografią :slight_smile: .

http://img353.imageshack.us/img353/9622/smiech5980883sf0.gif
na szczęście nic nie napisałeś o nurtach wiktoriańskich, o wyższości dokumentu nad komercją. No i nie było kawy i ciasteczka :c97

Deviant napisał(a):

473 = zmieniłbym ustawienia na przysłonę 4.0 może nawet 5.6 - ISO zostawiłbym na nominalnych wartościach - czas zostaje. Prawie pewny jestem, że jednak przymknąłbym do 5.6 - wolałbym więcej szczegółów na szyi i dekolcie dziewczyny...

ja gdybym mógł zmniejszyć moc lampy to bym użył f/1.8 :smileymrgreen:
a najchętniej to bym cyknął to zdjęcie na f/1.0 albo średnim formatem z jakąś najjaśniejszą portretówką (np. 80/1.9) - ale nie mam nic takiego :smileymrgreen:
To pewnie dlatego, że pod płytką GO chcę coś ukryć - np. brak techniki na poziomie mistrzów.

Deviant napisał(a):

Inna rzecz, że wychowany na kliszy traktuję wszelkie pośrednie ustawienia ekspozycji za "nienormalne", stąd powtarzalność u mnie wartości 1.4 2.0 2.8 4.0 itd...

dziwne, bo pomimo, że jestem syfrowym dzieckiem, to moje analogi mają takie wartości, jak f/1.8, 2.2 itd. :c18
Może Ci chodziło o jakieś stare przesądy ? :c20

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

To zdjęcie jest ostatni z kolei (6-ciu bodajże)

To ja poproszę, któreś z tamtych pięciu... :c34

kris napisał(a):

moje analogi mają takie wartości, jak f/1.8, 2.2 itd.

To zależy, jak starym sprzętem sie posługujemy...
W Smienie były tylko "całe" wartości: f/4;5,6;8;11;16 i chwatit'. W Zenicie, juz były przysłony połówkowe, czyli można było o 1/2 EV zmieniać, w Minolcie miałem juz co 1/3EV. A w starym mieszkowcu (6x9) po mamie, mogłem przysłonę zmieniać płynnie :P

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Wszystko zależne jest oczywiście od sprzętu, który mamy w danej chwili pod ręką.

Kris - zawsze mogłeś założyć ND8 (albo 2) i otworzyć słoik do 1.8 :slight_smile:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tadeusz napisał(a):

kris napisał(a):

nie ma - nie zajmuję się archiwizacją zdjęć, które mi się nie podobają :P

Deviant napisał(a):

Kris - zawsze mogłeś założyć ND8 (albo 2) i otworzyć słoik do 1.8 :slight_smile:

nie mam, ale to kolejny raz kiedy okazuje się, że czas kupić. Zwłaszcza, że często gęsto mi brakuje niższego iso i/lub krótszego czasu migawki (np. 1/12 000 ). Nie moja wina, że słońce tak świeci :smileymrgreen:

sadam_
Użytkownik

kris napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

kris napisał(a):

nie ma - nie zajmuję się archiwizacją zdjęć, które mi się nie podobają :P

Nie mam pojęcia jak mogły Ci się nie podobać :c18

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mogły. Zaufaj mi :thumbsup:

mamakuby
Poszukiwacz

już któryś raz przeglądam ostatnią wrzutkę... 473 podoba mi się najbardziej, ale na pozostalych kolor włosów pięknie kontrastuje na fioletowym tle!