anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-W809C Android, autoformatowanie obrazu, błąd w sofcie

profile.country.pl_PL.title
arik92
Użytkownik

KDL-W809C Android, autoformatowanie obrazu, błąd w sofcie

Witam, od czasu gdy kupiłem model KDL-50W809C i go testuję, zauważyłem, że ma błąd w sofcie i ma on problem z funckją autoformatowania obrazu. Mam również 6 letnią Bravie KDL-32EX501 i tam tego problemu nie ma. Sposób działania na obydwu TV zarejstrowałem i wrzuciłem tutaj:

1) https://youtu.be/m5bAr4TVymE

2) https://youtu.be/kLdBXFHgL6w

W pierwszym odnośniku pokazane jest działanie funkcji ‘Autoformatowanie’ na modelu W809C, natomiast w drugim tej samej funkcji na modelu EX501.

Problem w modelu W809C polega na tym, iż w momencie gdy zostanie zmieniony format obrazu po przez przycisk służący do tego na pilocie lub po przez opcje ‘Tryb szerokoekranowy’ (w starszym modelach Bravia opcja ta nosi nazwę ‘Format obrazu’) znajdującą się w HOME>Ustawienia>Ekran>Ustawienia ekranu to funkcja ‘Autoformatowanie’ z ustawienia ‘wł.’ przestawia się na opcje ‘wył.', co można również zaobserwować na filmie w odnośniku pierwszym.

W następstwie tego podczas przełączenia na inną transmisje format obrazu nie jest ustawiony zgodnie z tym w jaki sposób materiał nadawany jest przez nadawcę transmisji.

Pytanie do osób posiadających TV z androidem. Czy gdy podczas oglądania kanałów naziemnych lub satelitarnych, zmienicie format obrazu to czy funkcja 'Autoformatowanie" znajdująca się HOME>Ustawienia>Ekran>Ustawienia ekranu przestawia się z 'wł.' na 'wył.'?

Dodam, że mam w TV najnowszy soft v3.179, ale na wcześniejszych efekt był ten sam.

Problem zgłosiłem też do Sony.

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
seba842005
Użytkownik

Ustaw auto formatowanie i 16:9. U mnie nie ma problemu z programami 4:3 

mrazor
Nowicjusz

Witam wszystkich na forum, jestem tu nowy, ale czytam Was już pewnien czas, jeszcze zanim nabyłem swojego TV z androidem. Potwierdzam, też mam tak samo na 43w805c i u mnie ten problem też jest co u Ciebie @arik92na pierwszym filmiku. Jak oglądam sobie coś na tvp1,2 hd z naziemnej i materiał 4:3 leci z doklejonymi pasami po bokach(rzadko, ale są czasem takie materiały lecą) i zmienie format ręcznie na rozszerzony to potem jak zmienie na inny kanał to nadal jest rozszerzony, bo formatowanie z automatu przestaje działać i muszę wchodzić w ustawienia ekranu w Home i włączyć autoformat z powrotem. Dopóki nie zmieni się formatu ręcznie to auto format działa, ale jak już się go zmieni to przestaje działać. Sprawdzałem i na innych wejściach też się tak robi, na HDMI i AV, zmienia się format ręcznie to auto format się wyłącza.

arik92
Użytkownik

Wczoraj otrzymałem odpowiedź mailową na problem opisany w temacie od wsparcia technicznego Sony, ale szczerze mówiąc to nie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Zaproponowano mi abym zgłosił telewizor do naprawy door to door po przez rejestracje naprawy online, tylko nie wiem w jakim celu, skoro problem nie dotyczy konkretnego jednego egzemplarza, który ma defekt, tylko danej serii odbiorników opartych na tym samym oprogramowaniu. Liczyłem bardziej na to, iż sprawa zostanie przekazana być może gdzieś dalej, w celu zweryfikowania problemu, tak aby przekazać uwagi osobom zajmującym się pisaniem kolejnych wersji oprogramowania dla tych odbiorników.

Zresztą chyba są w posiadaniu tych TV, które sami zaprojektowali i wyprodukowali, więc to nie problem wziąć do ręki pilota i sprawdzić dany objaw sugerując się filmem z Youtube, który nie trwa nawet dwie minuty.

W przewodniku dla modeli na Androidzie jest nawet zapis, który wskazuje na to, że telewizor nie zachowuje się tak jest to w tym przewodniku opisane http://helpguide.sony.net/tv/caep1/v1/pl/contents/TP0000646404.html

"Funkcja [Autoformatowanie] w obszarze [Ustawienia ekranu] nie spowoduje rozszerzenia obrazu w momencie przełączania zawartości. Informacje o zawartości są sterowane przez dostawcę sygnału. Możesz ręcznie zmienić ustawienie [Tryb szerokoekranowy]. Będzie ono obowiązywać do momentu zmiany kanału lub wejścia albo ponownej ręcznej zmiany ustawienia opcji [Tryb szerokoekranowy]."

arik92
Użytkownik

Najnowsza wersja oprogramowania v3.317 wgrana, TV przywrócony do ustawień fabrycznych, jednak problem wyłączania auto formatowania pozostał, nadal zmiana formatu obrazu powoduje wyłączanie funkcji 'Autoformatowanie'. Natomiast zauważyłem, że programiści Sony poprawili w ustawieniach ekranu opcje 'Rozmiar pionowy'. Na wcześniejszych wersjach oprogramowania gdy opcja ta była zmieniona, po ponownym wejściu w HOME>Ustawienia>Ekran>Ustawienia ekranu, wartość parametru dla opcji 'Rozmiar pionowy' była błędnie pokazywana w stosunku do wcześniej ustawionej, na najnowszej wersji oprogramowania problem ten nie występuje.

Będę natomiast testował czy na nowym sofcie występuje problem z rozsypywaniem listy kanałów SAT opisany w tym temacie https://community.sony.pl/t5/telewizory/kdl-43w808c-gubi-liste-kanalow-satelitarnych/td-p/2109645